dla profesjonalistów i pasjonatów kosmetyków
ZapachyPielęgnacjaMakijażKosmetyki do włosówKosmetyki apteczneZabiegi profesjonalneSuplementy dietyStrefa dla profesjonalistów
Wyszukaj:  w  
Kosmopedia Hasło
powrót

ogórecznik

Roślina pochodząca z terenów Morza Śródziemnego, w Polsce często występuje w formie zdziczałej jako chwast. W starożytnym Rzymie i Grecji ogórecznik uchodził za roślinę chroniącą przed smutkiem i melancholią. Stosowany w kosmetyce w sposób podobny jak ogórek. Olej z ogórecznika lekarskiego o żółtawej barwie stosowany jest do pielęgnacji skóry bardzo suchej, łuszczącej się, wrażliwej. Dobrze oczyszcza skórę usuwając zanieczyszczenia z porów i zamykając je. Zawiera składniki obecne tylko w mleku matki.
Materiałem stosowanym w kosmetyce są liście, ziele i olej. Kosmetyki z ogórecznika zalecane są do pielęgnacji skóry trądzikowej oraz mającej tendencje do pękania naczynek włosowatych. Ogórecznik lekarski stosuje się w kosmetyce jako dodatek do maseczek do twarzy, szczególnie przy cerze suchej (liście). Aby oczyścić i zmiękczyć skórę możemy stosować kąpiele z liści ogórecznika, w połączeniu z otrębami i jęczmieniem.
Kosmetyki domowe, zwłaszcza świeży sok, mogą niekiedy podrażniać skórę wrażliwą. Przyczyną jest obecność ostrych, kłujących włosków z łodygi i liści. Pomimo tego sok czy napar jest doskonały w korygowaniu niedoskonałości skóry, szczególnie wskazany przy występujących zaczerwienieniach i odmrożeniach.
informacje prasowe producentów kosmetyków, wikipedia.org
O

Pozostałe hasła na literę O

oczar wirginijski > ogórek >
olej andiroba > olej arganowy >
olej avocado > olej babass >
olej canola > olej cupuacu >
olej kokosowy > olej konopny >
olej konopy > olej kukurydziany >
olej lniany > olej macadamia >
olej margosa > olej migdałowy >
olej mineralny > olej monoi de tahiti >
olej morelowy > olej palmowy >
olej parafinowy > olej rokitnikowy >
olej rozmarynowy > olej rycynowy >
olej ryżowy > olej rzepakowy >
olej sezamowy > olej silikonowy >
olej słonecznikowy > olej sojowy >
olej tamanu > olej wiesiołkowy >
olej z czarnego kminku > olej z czarnuszki siewnej >
olej z dzikiej róży > olej z kiełków pszenicy >
olej z krokosza barwierskiego > olej z nagietka >
olej z nasion bawełny > olej z nasion gąbczaka walcowatego >
olej z nasion lnu > olej z nasion żurawiny błotnej >
olej z ogórecznika > olej z orzecha włoskiego >
olej z orzechów arachidowych > olej z orzechów brazylijskich >
olej z orzechów laskowych > olej z palmy buriti >
olej z pestek brzoskwini > olej z pestek dyni >
olej z pestek moreli > olej z pestek winogron >
olej z rokitnika zwyczajnego > olej z róży chilijskiej >
olej z róży muszkatałowej > olej z ziaren zielonej kawy >
olej żmijowca > oleje >
oleje nieschnące > oleje półschnące >
oleje schnące > oleje silnikowe >
olejek cynamonowy > olejek cytrynowy >
olejek eteryczny > olejek hesperydowy >
olejek miętowy > olejek palisandrowy >
olejek pomarańczowy > olejek z drzewa herbacianego >
olejek z dzikiego szafranu > olejek z gardenii tahitańskiej >
olejek ze słodkich migdałów > olejki pielęgnacyjne >
oleożywica > oligoelementy >
oligosacharydy > oliwa z oliwek >
oliwka > opryszczka zwykła >
optyczne mikropigmenty > opuncja >
orchidea > Organique >
orris > orzech włoski >
ovaliss > owies >
oxybenzone > oxygen active >
ozon >

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka

Copyright 2011 Awe Solution     |     Wszelkie prawa zastrzeżone